Bij de zenuw/spierziekte ALS vallen steeds meer spieren uit omdat zij geen prikkels meer ontvangen vanuit de zenuwcellen die de spieren aansturen. Welke symptomen horen daarbij en hoe wordt de diagnose gesteld?
De eerste verschijnselen zijn vaak nog niet zo duidelijk of ernstig. Patiënten komen doorgaans met vage klachten bij de huisarts, zoals onhandigheid, het minder goed articuleren of moeite krijgen met lopen. Soms merken zij dat ze vaker struikelen, zich verslikken of moeite krijgen met het dichtmaken van knoopjes. De meest voorkomende kenmerken van ALS zijn:
Een diagnose ALS stellen is een moeilijke taak. Het is een zeldzame ziekte en huisartsen en neurologen herkennen de klachten in het begin niet altijd. Als een neuroloog vermoedt dat er sprake is van ALS, verwijst hij of zij de patiënt vaak door naar het ALS Centrum Nederland.
In het ALS Centrum, het Nederlandse kennis- en behandelcentrum voor ALS, worden alle onderzoeken op dezelfde dag verricht, waardoor de patiënt aan het eind van de dag meteen de diagnose krijgt. Dit gespecialiseerde centrum biedt ook de mogelijkheid voor een second opinion.
De diagnose ALS, PSMA of PLS zet het leven van mensen op de kop. Stichting ALS Nederland is er ook om patiënten – en hun naasten – zo goed mogelijk verder te helpen en te ondersteunen. De stichting werkt nauw samen met het ALS Centrum Nederland en de ALS patiëntenvereniging.
Heb jij de diagnose ALS, PSMA of PLS gekregen? Lees wat Stichting ALS Nederland voor je kan betekenen en meld je aan als patiënt.
Aanmelden als patiënt
Voor onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS. Geen tijd te verliezen.