Stichting ALS Nederland is een algemeen nut beogende instelling (ANBI). Dat betekent dat losse giften aan ons aftrekbaar zijn voor de belasting. Om voor belastingaftrek van gewone giften in aanmerking te komen, gelden een drempel en een maximum:
Wanneer je online je aangifte doet, wordt het drempelbedrag automatisch ingevuld op het scherm waar je je giften aan een (ANBI) goed doel kunt aftrekken. Lees meer hierover op de website van de Belastingdienst.
Kies je ervoor om je gift aan Stichting ALS Nederland vast te leggen in een periodieke schenkingsovereenkomst van minimaal 5 jaar? Dan geldt er geen drempel en geen maximum, en is je gift belastingvrij.
Als je geld schenkt aan een goed doel, dan doe je een gift. Als je een gift aan een goed doel doet dat beschikt over een algemeen nut beogende instelling (ANBI), zoals Stichting ALS Nederland, dan mag je de gift aftrekken van de aangifte inkomstenbelasting. Tijdens je belastingaangifte wordt de vraag gesteld of je het afgelopen jaar giften aan een goed doel hebt gedaan. De mate van aftrekbaarheid hangt ervan af of je de gift hebt vastgelegd in een periodieke overeenkomst. Dit heet een periodieke schenkingsovereenkomst.
Periodieke giften kun je helemaal aftrekken, gewone giften niet
Voor gewone giften gelden een drempel en een maximum. Het bedrag boven de drempel mag je aftrekken. Maar niet meer dan het maximumbedrag. Het drempelbedrag en het maximumbedrag hangen af van jouw drempelinkomen. Dat is het totaal van de inkomsten en aftrekposten in box 1, 2 en 3. Het drempelbedrag is 1% van het drempelinkomen, maar minimaal € 60. Wat je meer hebt gegeven, mag je aftrekken. Tot een maximumbedrag van 10% van het drempelinkomen. Hebt je een fiscale partner? Tel dan de giften van jou en jouw partner bij elkaar op. Bij gewone giften tel je ook de drempelinkomens op.
Als je het maximale voordeel wilt halen uit het aftrekken van de inkomstenbelasting van jouw periodieke gift aan Stichting ALS Nederland, d.w.z. als je jouw gift volledig wilt kunnen aftrekken van de inkomstenbelasting, dan moet jouw gift vastgelegd worden. Dit kun je doen door een schenkingsovereenkomst met ons af te sluiten. Je gaat dan een verplichting aan om elk jaar (gedurende minimaal 5 jaar) hetzelfde bedrag aan ons te betalen.
Lees meer hierover op de website van de Belastingdienst.
Wanneer je een periodieke schenkingsovereenkomst afsluit, kun je deze tussentijds beëindigen in de volgende situaties. Je kunt deze opties aanvinken bij het afsluiten van je (online) schenkingsovereenkomst:
Stichting ALS Nederland is bij de Belastingdienst geregistreerd als een algemeen nut beogende instelling (ANBI). Het bedrag dat je doneert, komt dus volledig ten goede aan Stichting ALS Nederland. Ook hebben wij een CBF-keurmerk en zijn we een Erkend Goed Doel. Dat betekent dat wij voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Toezichthouder CBF controleert dit. Zo weet je zeker dat wij zorgvuldig omgaan met elke euro en verantwoording afleggen. Lees meer hierover op deze pagina op onze website.
Je mag dus gebruik maken van het fiscale voordeel.
Dit kan niet met terugwerkende kracht. De Belastingdienst heeft bepaald dat donaties voor de datum van afsluiten schenkingsovereenkomst gelden als ‘gewone giften’ en als zodanig en onder de daarvoor geldende voorwaarden kunnen worden opgegeven. Zie hiervoor de voorwaarden van de Belastingdienst.
Je kunt er voor kiezen om de schenkingsovereenkomst nog in het lopende belastingjaar af te sluiten of deze laten ingaan op een datum in het komende belastingjaar.
Je kunt toekomstige uitkeringen daarvan aan een goed doel met een ANBI-status schenken. Of dit in jouw geval mogelijk is, hangt af van jouw polis. Voor dit soort schenkingen is het verstandig een financieel adviseur te raadplegen.
Hoeveel je uiteindelijk terugkrijgt hangt af van de belastingschijf waar je inkomen in valt. Wil je weten hoe de Belastingdienst kan meebetalen aan je gift? Via onze handige online rekentool bereken je je belastingvoordeel.
Nee. Een overeenkomst geldt alleen voor toekomstige giften. Donaties die je hebt gedaan vóór het tekenen van de overeenkomst, tellen niet mee als periodieke schenking.
Het RSIN/fiscaalnummer is: 814186099.
Ons rekeningnummer is IBAN NL50INGB0000100000 ten name van Stichting ALS Nederland. Bij een overboeking op onze ING-rekening krijgen wij geen contact- of adresgegevens door. Stel je een reactie op je donatie of betaling op prijs? Vermeld dan je contactgegevens in het opmerkingenveld of stuur een separaat mailtje naar [email protected]. Wij vinden het fijn om met onze donateurs contact te hebben.
Nee, je gaat een schriftelijke overeenkomst aan met Stichting ALS Nederland. Dit kun je online invullen of door de formulieren van de Belastingdienst per post naar ons op te sturen.
Een notariële acte is niet (meer) nodig om belastingaftrek te krijgen.
Wanneer je een periodieke schenking afsluit met Stichting ALS Nederland, dan krijg je van ons een transactienummer. Dit nummer heb je nodig voor je belastingaangifte. Onder dit nummer is jouw periodieke schenkingsovereenkomst geregistreerd.
Een gift kan geheel aftrekbaar zijn (belastingvrije gift) als het een zakelijke kostenpost betreft en de gift in wat voor vorm dan ook een positieve, nuttige bijdrage levert aan uw bedrijfsvoering. Denk hierbij aan reclame, sponsoring en donaties in manuren. Deze kostenpost is ook aftrekbaar wanneer in het betreffende jaar een fiscaal verlies wordt geleden (het verlies wordt dan vergroot). Zo kun je belastingvrij schenken aan Stichting ALS Nederland.
Dit betreft een gift uit vrijgevigheid (een niet-zakelijk motief) of een gift die zó hoog is, dat in redelijkheid niet kan worden gesteld dat dit slechts is ter promotie van de goede naam van de organisatie. Voor verschillende organisaties gelden dan andere voorwaarden:
Ondernemingen die vennootschapsbelasting betalen
Een niet-zakelijke gift is onder voorwaarden (deels) aftrekbaar. Aftrekbaar zijn giften die (aantoonbaar met schriftelijke bewijzen) zijn verricht aan een algemeen nut beogende instelling (ANBI), bijvoorbeeld Stichting ALS Nederland. Het totale bedrag aan giften moet hoger zijn dan €227. De aftrek bedraagt ten hoogste tien procent van de winst. Het is dus afhankelijk van de winst van jouw organisatie in hoeverre de gift in aftrek kan worden gebracht. Er is geen recht op aftrek wanneer er sprake is van verliezen bij uw organisatie.
Ondernemingen die onder de inkomstenbelasting vallen (eenmanszaak, vof) De hoogte van de niet-zakelijke giftenaftrek is afhankelijk van het verzamelinkomen, de op basis daarvan berekende drempel en de voor de desbetreffende persoon geldende maximering. Het inkomen van de fiscaal partner is medebepalend voor de uiteindelijke giftenaftrek. Wanneer de gift wordt verstrekt gedurende een periode van vijf jaren of meer, dan kan deze onder voorwaarden in aanmerking komen voor volledige aftrek.
Kijk voor de meest recente informatie op de website van de Belastingdienst of neem contact op met je financieel adviseur.