Wanneer er geen testament is als je overlijdt, dan bepaalt de wet wat er met de nalatenschap gebeurt. Familie komt dan als eerste in aanmerking voor uw nalatenschap. Door middel van een testament kun je zelf je wensen over je nalatenschap bepalen. Dus ook je wens om (een deel van) de nalatenschap na te laten aan een goed doel zoals Stichting ALS Nederland.
Doordat Stichting ALS Nederland de ANBI-status heeft, betalen we geen erfbelasting.
Een nalatenschap is het geheel aan bezittingen die een overleden persoon achterlaat.
Een legaat is een duidelijk omschreven goed of geldbedrag dat een overledene nalaat aan iemand of aan een goed doel. Degene aan wie spullen of geld wordt nagelaten, heet een legataris.
Een testament is een door een notaris opgestelde akte, waarin je allerlei zaken regelt voor wanneer je overleden bent. In deze akte kun je onder andere geldbedragen aan met name genoemde personen of goede doelen nalaten, maar hen ook tot erfgenaam benoemen.
Een levenstestament is een aangeklede volmacht die je zelf kunt (laten) opstellen en vastleggen bij de notaris. Daarin kun je wensen en regelingen opnemen met betrekking tot verschillende persoonlijke en zakelijke belangen. De vastgelegde regelingen treden in werking wanneer je tijdelijk of langdurig niet in staat bent je wil te uiten of te bepalen en/of je eigen belangen te behartigen.
In een levenstestament kun je zaken/wensen vastleggen voor als er situaties ontstaan waarin je zelf tijdelijk of langdurig geen beslissingen meer kunt nemen, zoals: – Schenkingen aan personen en/of goede doelen, of je deze wilt (blijven) doen en zo ja, onder welke voorwaarden; – Benoemen vertrouwenspersoon/gemachtigde, die mag in genoemde situaties namens jou beslissingen nemen; – Regelingen over je financiën, onderneming, woning en andere roerende zaken maar ook over huisdieren, kunstvoorwerpen of andere eigendommen; – Het geven van toestemming voor het al dan niet mogen verrichten van medische handelingen, en wensen met betrekking tot je verzorging, een behandelverbod of -gebod, een euthanasieverzoek of een donorcodicil; – Eventuele controle/toezicht mogelijkheden; – Aanwijzingen aan de rechter; – Praktische zaken na overlijden (begrafenis of crematie);
Voor vragen en advies over het opstellen van een volmacht of een levenstestament kun je het beste naar de notaris gaan. De notaris legt het levenstestament vast in een notariële akte en zorgt dat het wordt opgenomen in een centraal register. Zo kunnen belanghebbenden of instanties altijd achterhalen wat je wensen zijn.
De notaris controleert je identiteit en of je wilsbekwaam bent. Zo staat achteraf vast dat je geestelijk in staat was te bepalen zoals je hebt gedaan. Bij twijfel vraagt de notaris advies bij een onafhankelijk arts.
Heb je geen volmacht afgegeven en ben je daar ook niet meer toe in staat, dan stelt de kantontrechter een mentor, bewindvoerder of curator aan die je zaken gaat behartigen. Jij hebt op de benoeming geen invloed meer. Heb je een partner, dan is het niet altijd zo dat de kantonrechter de partner benoemt.
Het wijzigen van een testament loopt via de notaris. Het ligt aan de veranderingen die je wilt doorvoeren, hoe ingewikkeld dit is. Vaak wordt meteen gekeken of de omstandigheden (bijvoorbeeld de wet of persoonlijke omstandigheden) intussen zijn veranderd.