Nederlander denkt goede voornemens tot eind juli vol te houden – Ruim 4 op de 5 Nederlanders optimistisch over 2021 ondanks corona

De feestdagen komen er weer aan. Tijd voor het opmaken van de balans en voor goede voornemens, toch? Uit onderzoek van Stichting ALS Nederland blijkt dat 83% van de Nederlanders optimistisch is over wat 2021 voor hen in petto heeft. Ook zijn Nederlanders positief over het volhouden van goede voornemens: ze denken die tot 27 juli vol te houden. Maar, vindt 71%, zonder stok achter de deur is dat niet altijd even eenvoudig. Stichting ALS Nederland biedt perspectief: met 0%4ALS help je niet alleen jezelf, maar ook de wetenschap vooruit.

Een nieuw jaar, nieuwe kansen? De meeste Nederlanders maken aan het einde van het jaar de balans op en denken na over goede voornemens. Onderzoek in opdracht van Stichting ALS Nederland wijst uit dat 47% van de Nederlanders nu al goede voornemens heeft voor 2021, 12% denkt er nog over na. Mensen zijn vooral van plan om gezonder te gaan leven.

Goede voornemens geen overbodige luxe

Van alle Nederlanders met een goed voornemen voor hun gezondheid, is meer bewegen of sporten het meest populair. Maar liefst tweederde (67%) van de ondervraagden wil in het nieuwe jaar actiever worden. Minder suiker eten staat met 48% op plek twee, gevolgd door minder roken (10%) en minder alcohol drinken (9%). Geen verrassing wellicht, maar ook zeker geen overbodige luxe. Volgens het RIVM zijn mensen tijdens de coronacrisis namelijk ongezonder gaan leven. Zo roken rokers meer en stijgt het aantal mensen met overgewicht. Ook de mentale gezondheid staat onder druk. Het niet volhouden van goede voornemens geeft extra druk in de vorm van een negatieve impact op ons zelfvertrouwen – maar vooral bij vrouwen (50% ten opzichte van 37% bij mannen).

Voor een goed doel lukt het wél 

Opvallend genoeg geeft 71% van de Nederlanders aan dat ze door corona niet meer goede voornemens hebben dan voorgaande jaren. Maar wat als je met goede voornemens niet alleen jezelf een gezondere toekomst gunt? Uit eerder onderzoek van Stichting ALS Nederland bleek dat bijna driekwart (72%) van alle Nederlanders bereid is om een tijdje geen alcohol te drinken als ze daarmee een goed doel steunen.

Niet alleen een mooie stok achter de deur dus (gemiddeld houden mensen hun voornemens maar 12 dagen vol), maar ook hard nodig. Want elk jaar sterven er 500 mensen aan de ongeneeslijke spierziekte én komen er 500 patiënten bij. Het relatief kleine aantal patiënten (1500 in Nederland) maakt de ziekte weinig interessant voor farmaceutische bedrijven of de overheid, en dat terwijl onderzoek zo hard nodig is. Een geneesmiddel is er namelijk nog niet.

0%4ALS challenge

De 0%4ALS challenge is een initiatief van Stichting ALS Nederland. Met de 0%4ALS challenge drink je in januari 2021 bijvoorbeeld geen alcohol, geen koffie, eet je geen snoep of stop je met roken. Jij kiest jouw 0% challenge. Het geld dat je uitspaart – of het bedrag dat jouw gezondheid je waard is – doneer je op je actiepagina. Je kunt je natuurlijk ook laten sponsoren door familie of vrienden. Het doel van de challenge is om geld in te zamelen voor onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS, PSMA en PLS en om patiënten en hun naasten te ondersteunen met

Toelichting op het onderzoek

Het onderzoek is in opdracht van Stichting ALS Nederland uitgevoerd onder 514 Nederlanders van 18 jaar en ouder en is representatief op geslacht, leeftijd, opleiding en provincie. Het onderzoek is verricht door Flycatcher (www.flycatcher.eu) en tussen 24 november en 30 november 2020 uitgevoerd onder leden van het Flycatcher panel. De onderzoeksactiviteiten zijn uitgevoerd conform de richtlijnen van de ISO 20252 en ISO 27001hulpmiddelen. 

Ga voor meer informatie over de 0%4ALS challenge en voor deelname naar www.nulprocentvoorALS.nl

Neem voor meer informatie over het onderzoek contact op via  nulprocent@als.nl

Vertegenwoordigers van de pers kunnen contact opnemen met Frederique Kram, manager Marketing, Communicatie en Fondsenwerving via 088 – 666 0 333 of via f.kram@als.nl