Aflevering 8 van het tv-programma Briljante Breinen staat in het teken van ALS. Je krijgt een uniek inkijkje in het leven van toponderzoeker Leonard van den Berg. Ambassadeur Natasja Froger bezoekt Leonard in het ALS Centrum waar onderzoekers dagelijks zoeken naar een oplossing voor deze meedogenloze ziekte. En er is hoopvol nieuws: de eerste stap naar een behandelbare ziekte is gezet.  

In Briljante Breinen maken we kennis met Elinor Driesen en haar kinderen die hun aangrijpende verhaal delen over de ziekte die hun leven op zijn kop zette. Ook zien we Leo de Haan die de erfelijke variant van ALS heeft. Hij vertelt over de impact van de ziekte op zijn leven en dat van zijn familie.

Deze aflevering van Briljante Breinen werd uitgezonden op zondag 25 augustus 17:00 uur op RTL4 en is mede mogelijk gemaakt door Stichting ALS Nederland. Op zaterdag 31 augustus om 12:30 uur, zondag 20 oktober om 13:30 uur en zaterdag 2 november om 12.30 uur zijn de herhalingen te zien. Na de uitzending is het programma twee weken beschikbaar via Uitzending Gemist. De aflevering is ook te bekijken op Videoland.

Elinor had ALS

Elinor Driesen kreeg in juli 2023 de diagnose ALS. Het zette haar leven en dat van haar gezin volledig op zijn kop. Elinor ging na de diagnose meteen hard achteruit en belandde in een rolstoel. Helaas verloor Elinor de oneerlijke strijd in juni van dit jaar.

Leo heeft ALS

Leo de Haan heeft de erfelijke vorm van ALS. Zijn vader overleed aan deze ziekte toen Leo 12 jaar oud was en later overleden ook zijn broer en zus aan ALS. Twee jaar geleden, op 68-jarige leeftijd, kreeg Leo zelf de diagnose.

Leonard onderzoekt ALS

Leonard van den Berg doet al 20 jaar onderzoek naar ALS en is de oprichter en coördinator van het ALS Centrum. Hij is een bevlogen onderzoeker, zijn werk is zijn grootste passie.

Steun onderzoek

Onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS, PSMA en PLS vraagt een lange adem. Veel onderzoeken zijn meerjarig en daarom is continuïteit in donaties erg belangrijk. Doneer structureel met een maandelijkse of jaarlijkse bijdrage.

 

Word donateur