Bij Aad Ottervanger (67) is twaalf jaar geleden de spierziekte primaire laterale sclerose (PLS) vastgesteld. Lopen en spreken gaan al jaren niet meer. Zijn vrouw Joke (66) is mantelzorger. Bij de pakken neerzitten doen de Ottervangers niet, de onvervalste Rotterdamse humor houdt hen op de been. “We hebben al 50 jaar verkering, waarvan 47 jaar getrouwd”, aldus Joke (66). “Te lang”, klinkt het plagend uit de spraakcomputer van Aad, die een brede smile opzet. “Lekker ding”, zegt Joke lachend.
Sporten is belangrijk Joke had een baan in de catering en ging steeds minder werken om Aad te verzorgen. “Maar uiteindelijk raakte ik in een burn-out. Ruim drie jaar geleden hebben we dankzij het persoonsgebonden budget hulp kunnen inhuren. Aad wordt sindsdien ’s ochtends uit bed gehaald en verzorgd tot hij de deur uitgaat om te sporten. Ik ben er ’s middags om hem weer op te vangen.” Aad is een fanatieke handbiker.
“In 2016 was hij de eerste die daarmee de top van de Mont Ventoux haalde bij de Tour du ALS”, aldus Joke. “Bij de trainingen fiets ik met hem mee, want ik moet ook in conditie blijven. We beklimmen regelmatig de Van Brienenoordbrug.” Joke gaat twee keer per week naar de sportschool en tennist op drie dagen.
“Dat doe ik heel graag, met tennis maak ik mijn hoofd leeg, het is een echte uitlaatklep. Bij de trainingen fiets ik met hem mee, want ik moet ook in conditie blijven. We beklimmen regelmatig de Van Brienenoordbrug.” Joke gaat twee keer per week naar de sportschool en tennist op drie dagen. “Dat doe ik heel graag, met tennis maak ik mijn hoofd leeg, het is een echte uitlaatklep.”
Aad beseft dat de zorg zwaar is voor Joke, met bovendien nog een verstandelijk gehandicapte dochter die in de buurt woont. Hij staat erop dat ze regelmatig op vakantie gaat. Joke: “Met een van mijn zussen ga ik elk jaar naar Tenerife om lekker niks te doen bij het zwembad, wandelen, wat drinken en dansen. Met mijn twee zussen boek ik af en toe een weekendje in een hotelletje in Noordwijk. Afstand schept afstand. Ik kan met een gerust hart weg, want de zorg thuis is geweldig geregeld.”
Bij de Stichting On Wheels huren de Ottervangers af en toe een camper die aangepast is voor invaliden. Ook hier komt de Rotterdamse humor van pas: “Dan kom je op campings die beweren dat ze rolstoelvriendelijk zijn, maar wel met een grindpad naar de wc of een te smalle deuropening. Dan wordt het een beetje goochelen met de grote behoefte, daar moeten we vreselijk om lachen.”
Foto en interview: Rens Groenendijk, verschenen in het ALSdank van juli 2019.
Voor onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS. Geen tijd te verliezen.