Vrijheid, zelfredzaamheid en een gevoel van eigenwaarde. Dat is wat hulpmiddelen, zoals een aangepaste fiets, mij geven. Het zorgt ervoor dat ik langer zelfstandig kan blijven, minder vermoeid ben en ook buitenshuis iets kan ondernemen. Ik zou niet zonder kunnen.
Heel wat fietskilometers Toen ik te weinig stabiliteit had voor een gewone fiets, maar nog wel voldoende spierkracht in mijn benen, kreeg ik een sportieve, lage driewielfiets met trapondersteuning (officiële naam: Hase Kettwiesel) in bruikleen. Hier heb ik heel veel kilometers op gemaakt. Naar mijn werk (waar ik na mijn diagnose nog een tijdje vrijwilligerswerk deed), naar vriendinnen en naar de stad. We hebben de fiets zelfs meegenomen op vakantie in Spanje en Portugal, waar we in iedere stad fietstochten maakten. De wereld ging weer open.
Met z’n drieën op de fiets Op dit moment maak ik gebruik van een rolstoelfiets (officiële naam: Van Raam VeloPlus), een soort bakfiets waar mijn rolstoel op kan. Nu ik zelf niet meer kan fietsen is dit een ideaal vervoermiddel voor ons gezin om hier in de stad van alles te ondernemen. Ik voorop in de rolstoel, onze dochter Sofie achterop en mijn man Sjoerd fietsend met trapondersteuning. Heerlijk om niet altijd de auto te hoeven pakken, zeker met lekker weer. En het is natuurlijk ook handig als we erop uit gaan en Sjoerd een borreltje wil drinken.
We komen overal ALS heb je niet alleen. Ook voor mijn omgeving is het zwaar. Dankzij de aangepaste fiets en andere hulpmiddelen ben ik minder afhankelijk van mijn naasten, wat ook hen wat rust geeft. De aangepaste fiets vergroot mijn bewegingsvrijheid, en dat van ons gezin, enorm. We kunnen op vakantie, uit eten, naar vrienden en familie, feesten in de stad of gewoon lekker een rondje fietsen door de buurt. We komen echt overal. Dat is genieten!
Stichting ALS Nederland financiert hulpmiddelen voor Stichting ALS op de weg. Stichting ALS op de weg heeft als doel om mensen met de ziekte ALS, PSMA en PLS te ondersteunen bij het zo lang mogelijk optimaal functioneren in de maatschappij. Lees hier meer over de samenwerking met ALS op de weg.