Thomas Acda is naast acteur, schrijver, zanger en cabaretier ook ambassadeur van Stichting ALS Nederland. Om geld op te halen stapte hij zelfs op de fiets, terwijl hij daar echt een hekel aan heeft. “In de strijd tegen ALS doe ik alles. Als het maar geld oplevert.”
“Als ik door mijn aanwezigheid of mijn naam de bekendheid van ALS kan vergroten, dan doe ik dit graag. Voor mij is dit een kleine moeite, met hopelijk veel impact. Als mensen vragen of ik met ze op de foto wil, zeg ik: ‘Is goed, maar kunt u ook geld doneren aan ALS?’ Zo maak ik mezelf nuttig. Ik dacht altijd dat je dingen voor het goede doel in stilte moest doen. Tot Marco Borsato zei dat als jij het goede voorbeeld geeft, anderen volgen. Sommige dingen moet je juist in de etalage zetten. Daar heeft hij gelijk in!”
Op de vraag wat het hem brengt antwoord Thomas: “Zoals m’n moeder zou zeggen: een stoel in de hemel! Nee, ik ontmoet bijzondere mensen. Het is zo’n oneerlijke ziekte. Er zijn een hoop mensen boos in dit land, wat nergens op slaat. Maar een ALS-patiënt is het over het algemeen eens met de stelling dat het leven oneerlijk is. Je krijgt het van de ene op de andere dag en er is tot nu toe niets aan te doen. Als je gaat skiën en je breekt je been, dan is dat omdat jij het nodig vond om te gaan skiën. Dit gebeurt zomaar.”
In 2019 reed Thomas de Tour du ALS op een elektrische fiets gedaan. Hoe kwam dat zo? “Ik heb een ontzettende hekel aan fietsen. Het feit dat ik fiets voor ALS wil dus wat zeggen. Maar het is ook op een elektrische fiets niet zo makkelijk. Ik was halverwege toen mijn zoon me riep dat het team van ALS-patiënte Marieke mijn hulp nodig had. Ik naar beneden en heb vervolgens mijn best gedaan om haar met anderen naar boven te duwen. Geloof me, dat is echt inspanning. De finish was bijzonder! Je ‘landt’ daar met al die mensen die emotioneel zijn… Iedereen is zich bewust van de strijd die geleverd is. Samen naar boven, vechten voor iemand anders. Dit jaar fiets ik de hele tour met team Marieke en dat doe ik weer op de elektrische fiets. Mijn taak is om geld op te halen, niet om de Tour de France te winnen.”
“Ik hoop dat deze uitdaging mij makkelijker afgaat, want ik zwem nu ook al gemiddeld drie keer per week. Maar we zullen het zien!”
“Ik ‘loop’ nu al een tijdje mee bij Stichting ALS en heb inmiddels zoveel meegemaakt, zoveel mensen ontmoet die op een of andere manier met deze ziekte geconfronteerd zijn en iedere keer weer verbaas ik me hoe sterk en positief zij zijn. ‘Live now’ is de meest gehoorde kreet.”
Noot: dit interview vond plaats vóór de coronacrisis. Een aantal evenementen is in 2020 vanwege de coronamaatregelen afgelast.
Verschenen in het 100% NL Magazine van februari 2020.
Voor onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS. Geen tijd te verliezen.