Sam Vreugdenhil (13) zit in Zoetermeer op de basisschool als hij hoort dat juf Caroline Dolkens-de Veen ALS heeft. Hij houdt een spreekbeurt en maakt een werkstuk over de ziekte. Bij zijn voorbereiding op internet komt hij de actiepagina van ALS Nederland tegen.

Sam wordt getriggerd door de oproep zelf een actie op te starten. De rest is ‘history’, want Sam harkte met zijn acties al zo’n 15.000 euro bijeen en is inmiddels ALS Junior Ambassadeur. We ontmoeten Sam thuis met zijn zusje Evi (10) en broertje Jim (6). Het is laat in de middag en moeder Angelique is tijdens het interview bezig met de voorbereiding van het eten.

Sam zit in groep 8 van de De Paulusschool in Zoetermeer als hij te horen krijgt dat juf Caroline ernstig ziek is. “Er werd eigenlijk alleen maar verteld dat ze niet meer kwam omdat ze ALS had, een spierziekte. We kregen er geen uitleg bij dat een voor een je spieren uitvallen en dat je er gewoon aan dood gaat.”

Actiepagina

De familie Vreugdenhil heeft net een coronabesmetting achter de rug. Sam legt uit dat corona niet te vergelijken is met ALS. “Je hoort geen nieuwsberichten dat er een piek is in het aantal mensen dat ALS krijgt. Het zou leuk zijn als ik in mijn leven meemaak dat er een medicijn tegen ALS wordt uitgevonden.”

Sam komt bij het verzamelen van informatie voor zijn spreekbeurt op de website van Stichting ALS Nederland. “Ik las: ‘Maak hier je eigen actie aan’ en vroeg aan mijn moeder of ik dat mocht doen. Dat kon als ik mijn werkstuk af had. Ik maakte de actiepagina alsacties.nl/sasa aan waar je op kon doneren. We gingen een paar dagen later naar opa en oma, dat weet ik nog heel goed.

Daar kreeg ik vijf euro van en ook van papa. Ik keek na het eten en toen stond de teller al op 300 euro. Als het voor iets onnozels was, was het vast niet zo hard gegaan. Voor een goed doel is het anders. Ik kreeg veel goede reacties en complimenten en daardoor kreeg ik zin om door te gaan.”

 

Sam Vreugdenhil
Junior ambassadeur Stichting ALS Nederland
"Er werd eigenlijk alleen maar verteld dat ze niet meer kwam omdat ze ALS had, een spierziekte. We kregen er geen uitleg bij dat een voor een je spieren uitvallen en je er gewoon aan doodgaat.".
Loterij

Sam organiseert als eerste actie een loterij waarmee hij meer dan 2.000 euro ophaalt. “Ik kreeg veel sponsors voor de loterij door te mailen naar bedrijven en via mijn Facebook pagina Sam Vreugdenhil – SASA – Junior ambassadeur ‘ALS we het leven vieren’.

In het Stadshart van Zoetermeer zijn we langs winkels gegaan. De prijzen kwamen van alle kanten binnen. Als hoofdprijs had ik een zitzak en een cadeaukaart van een restaurant. Er was een bedrijf dat in één keer de opbrengst van de loterij verdubbelde.”

Zus Evi assistente

Sam organiseert in 2021 met veel succes nog een loterij en verkoopt bloemzaadjes. Zusje Evi is de assistente van Sam bij de loterij, door lootjes te verkopen aan de deur, te helpen bij de trekking van de loterij en het versturen van de prijzen. Zijn ALS-actiepagina staat nog open, maar Sam doet even rustig aan. “Nu eerst even de focus op school”, zegt moeder Angelique tactisch vanuit de keuken. “Een bingo lijkt me wel een leuk idee”, zegt Sam hard lachend.

Bedankje

Na het overlijden van juf Caroline in oktober 2020 rijdt de rouwauto langs het schoolplein. Ook Sam is uitgenodigd om bij dat afscheid te zijn. Kees, de man van juf Caroline, stapt uit om hem te bedanken voor zijn inzet. Later schrijft Kees op de actiepagina van Sam: “Dankjewel voor het voortzetten van jouw actie. Ik weet zeker dat mijn lieve Caroline (juf Caroline) zo ontzettend trots op je zou zijn. En natuurlijk ben ik dan ook heel erg trots, want ik weet als geen ander dat deze verschrikkelijke ziekte de wereld uit moet.”

Foto en interview: Rens Groenendijk, verschenen in het ALSNU van april 2022.