Een aflevering van het tv-programma ‘De Reis van je leven’ van Johnny de Mol gaf voor Herman ten Voorde (47) de doorslag om zich in te zetten voor Stichting ALS Nederland. Ondanks dat hij niemand in zijn omgeving heeft die aan ALS lijdt, is de ziekte voor hem een drijfveer om zoveel mogelijk geld in te zamelen. “Hopelijk is deze Tour over een tijd niet meer nodig en kunnen we de Mont Ventoux nog een keer op fietsen om dit te vieren.”
Herman had als doel om in 2020 de Mont Ventoux maar liefst drie keer te beklimmen tijdens de Tour du ALS. Hij deed al drie keer eerder mee, waarbij hij in 2017 de top zelfs twee keer wist te bereiken. Zijn fietsmaatje zou voor het eerst ook meedoen, evenals zijn broer. Helaas heeft de coronacrisis roet in het eten gegooid.
Herman zou meefietsen voor Team Ernie. “Ik werd door een fietsmaatje van mij gevraagd en ik kan natuurlijk geen nee zeggen als we als team nóg meer geld in kunnen zamelen en aandacht kunnen vragen voor ALS!” Team Ernie rijdt mee voor Ernst Hartwich uit Epe. Ernst was al jaren lid van fietsclub HDKS uit Emst, waar ook Herman nu lid van is. Een tijdlang voelde hij zich vaker vermoeid en had moeite met zijn spraak.
Toen hij in 2018 de Mont Ventoux beklom, deed hij daar drie uur over. Eenmaal boven werd Ernst overmand door emoties en gaf te kennen dat er iets goed mis was. Na nader onderzoek kreeg hij helaas de verschrikkelijke diagnose ALS. “Ernst kon zelf niet meer fietsen, maar wilde graag nog één keer naar de Mont Ventoux, met een heel groot team om zich heen.”
Oliebollen, statiegeld, fruitsap en potjes met chocola en snoep: Herman verzint elk jaar weer een manier om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Stichting ALS. “We deden voor de vierde keer een oliebollenactie. In het eerste jaar heeft mijn vrouw Astrid ze zelf gebakken, dat was een helse klus. Het tweede en derde jaar kregen we hulp van Bakkerij van der Kwast uit Vaassen. Zij stopten er helaas mee, dus ik wilde er eigenlijk ook mee stoppen. Maar mij werd gevraagd of ik weer oliebollen ging verkopen, en gelukkig vonden we een andere bakker: bakkerij Keurhorst uit Apeldoorn. Men houdt er toch rekening mee dat ik met de oliebollenactie kom!” Volgens Herman helpen alle kleine beetjes. Gewapend met een fotoboek van de Tour du ALS laat Herman zien waar ze geld voor inzamelen. “Gewoon op potentiële sponsors afstappen, want nee heb je en ja kun je krijgen.”
“Tijdens mijn eerste Tour, toen ik de top behaalde, vloeiden de tranen achter mijn bril. Ik hing voorover op het stuur, toen ik opeens een hand op mijn schouder voelde. Daar was een ‘motard’ die zei: “Goed gedaan.” Dat was zo’n mooi moment.” Herman vertelt verder over zijn ervaring tijdens het evenement: “De Tour is heel intiem, niet zo massaal. De massastart met de patiënten is altijd een kippenvelmoment, dat blijven de mooiste herinneringen.” Hoe Herman het meedoen aan de Tour zou omschrijven in één zin? “Een achtbaan van emoties.”
Noot: nadat dit interview is gehouden is Ernst Hartwich helaas overleden op 3 augustus 2020.
Voor onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS. Geen tijd te verliezen.