Bij ALS (amyotrofische laterale sclerose) vallen je spieren één voor één uit. Na de eerste symptomen overlijden mensen met ALS gemiddeld binnen drie tot vijf jaar. We hebben geen tijd te verliezen.
Door recente technologische ontwikkelingen is de kans op een doorbraak groter dan ooit. Wat daarvoor nodig is, is veel meer geld. Nu is het tijd om door te pakken en onderzoek naar ALS op te schalen.
Doneer direct
ALS is een ziekte van de zenuwcellen die vanuit de hersenen de spieren aansturen, net als PSMA en PLS. De oorzaak van de dodelijke ziekte ALS is nog niet bekend en een behandeling is er niet.
Wat is ALS nu precies? In Nederland leven ongeveer 1.500 mensen met ALS, en ondanks intensief onderzoek is het nog steeds een raadselachtige ziekte met een beperkte levensverwachting.
Bij de zenuw/spierziekte ALS vallen steeds meer spieren uit omdat zij geen prikkels meer ontvangen vanuit de hersenen. Waar moet je op letten, wat zijn de verschijnselen en hoe wordt de diagnose gesteld?
Nederland telt 1500 mensen met ALS en de verwante ziektes PSMA en PLS. Elk jaar komen er 500 patiënten bij en overlijden er 500. Een aantal feiten en cijfers hebben we voor je op een rij gezet.
In deze video vertelt Leonard van den Berg, coördinator van het ALS Centrum, over de voortgang van onderzoek naar ALS, PSMA en PLS. Wat zijn de doelen? Hoe verloopt het onderzoek? Wat is er de afgelopen jaren bereikt? Kijk de video en vind het uit.
Stichting ALS Nederland financiert onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS én projecten voor een betere kwaliteit van leven van patiënten en hun naasten.
De afgelopen jaren zijn er diverse boeken uitgegeven over de ziekte ALS. Boeken met ervaringsverhalen van patiënten, naasten en nabestaanden, informatieve boeken, boeken geschikt voor kinderen (alle leeftijden), fotoboeken en fictieve verhalen.
Zoek een boek
Onderzoek naar ALS wordt gefinancierd door giften van particulieren en bedrijven aan Stichting ALS Nederland. Wij ontvangen geen overheidssubsidies. Ook maakt het relatief kleine aantal patiënten dat investeringen in wetenschappelijk onderzoek minder interessant zijn voor farmaceutische bedrijven. Met jouw financiële bijdrage maken we al een verschil, dus steun onderzoek naar ALS!
Voor onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS. Geen tijd te verliezen.